“De toekomst is slager!

Leerlingendossier

In 1967

Algemene presentatie

In 1967 voegde Edouard, de jongste van de broers Detry, zich bij het familiebedrijf en bracht een nieuw beroep met zich mee, namelijk “de verkoop van verse vleesproducten aan de consument”. De originaliteit van het concept lag in de beoefening van de ambachtelijke slagerij binnen supermarkten, in zekere zin de outsourcing van de slagerijafdeling van supermarkten. Het concept bleek al snel een succes en resulteerde in een explosie van de slagerijomzet van de aangesloten supermarkt, een duidelijke verbetering van het imago van de slager en een algemene toename van het aantal bezoekers. Dufrais kan zijn partners nu een effectief kant-en-klaar slagerijconcept aanbieden.

Momenteel beheert Dufrais met succes bijna zestig slagerijen in supermarkten zoals AD Delhaize en Carrefour Market. Of het nu gaat om toonbankverkoop of zelfbediening, het personeel van Dufrais bereidt en verpakt de producten ter plaatse (in de werkplaatsen van de supermarkt). Het contact, de service en de flexibiliteit van de ambachtelijke slager zijn in de ogen van Dufrais essentiële kwaliteiten die behouden moeten blijven. Edouard werd in 2003 vergezeld door zijn kinderen, Manon en Gary. Vandaag de dag biedt Dufrais zijn partners veel meer dan alleen de diensten van een ambachtsman. Naast zijn lange ervaring in het slagersvak heeft hij ook ervaring met organisatie en gecentraliseerd management.

Werken met Dufrais betekent ook profiteren van :

  • Een gecentraliseerd, ultramodern IT-systeem dat communicatie veel gemakkelijker maakt;
  • Naleving van alle voorschriften voor de voedingsmiddelensector (traceerbaarheid, HACCP);
  • Een efficiënt organigram.

De teams

Het organigram

  • De manager

    De manager is de dirigent van het slagersorkest. Hij of zij is verantwoordelijk voor alle aspecten van het management (snijden, verkoop, bestellingen, voorraadbeheer, traceerbaarheid, HACCP-normen, personeelsplanning, enz.) Ze staan altijd klaar om naar consumenten te luisteren. Ze worden in hun werk gesteund door de andere leden van hun team.

    Slagers

    Slagers zijn verantwoordelijk voor het perfect uitsnijden, bereiden en presenteren van het product. Maar daar houdt hun rol natuurlijk niet op. Ze staan in dienst van de consument en zijn altijd bereid om advies te geven over verhoudingen, bereiding, koken, enz.

    Verkoopmedewerkers

    De verkoopmedewerkers en bereiders spelen een essentiële rol in een Dufrais-team. Naast hun specifieke opleiding (kennis van producten, recepten, prijzen, snijden, wegen, verpakken, enz.) worden zij speciaal opgeleid en geselecteerd op hun dynamiek, hun onthaal en hun beschikbaarheid voor de consument.

  • De coördinatoren

    De teams staan onder toezicht van coördinatoren die gespecialiseerd zijn in slagerij, training en teammanagement. Deze coördinatoren fungeren ook als schakel tussen de Dufrais-vestigingen en het hoofdkantoor.

    Buurtwinkels

    Een team van getrainde slagers staat altijd klaar om onze filialen te hulp te schieten wanneer dat nodig is (personeelstekort, eenmalige evenementen, enz.).

  • De drijvende kracht achter de organisatie

    Het hoofdkantoor is de drijvende kracht achter de organisatie. Het doet aankopen (apparatuur, grondstoffen, enz.), bepaalt de prijzen, bepaalt het verkoopbeleid, beheert het personeel en de boekhouding, houdt zich op de hoogte van de nieuwste regelgeving in de sector, enz.

Werkgerelateerde opleiding

Wat is leerlingschap?

Het leerlingwezen is een vorm van “alternerende opleiding”: het doel is om een vak op het werk te leren, aangevuld met algemene en beroepsgerichte theorie in een opleidingscentrum. De praktische opleiding wordt gegeven door een leermeester in het gastbedrijf van de leerling, terwijl de theoretische lessen gegeven worden door werkende beroepsinstructeurs. De leerling moet minstens 15 jaar oud zijn en minstens de eerste twee jaar van het volledig secundair onderwijs hebben doorlopen. De leertijd duurt 3 jaar en geeft recht op een uitkering. Aan het einde van de leertijd kan de leerling direct als handarbeider worden aangenomen of verder worden opgeleid als bedrijfsleider, zodat hij of zij wordt voorbereid op een leidinggevende functie of een zelfstandig beroep.

Staat de wereld op zijn kop?

Leerplaatsen en Dufrais: een lange geschiedenis

Ja, in 1967 ging meneer Edouard Detry, de baas, in de leer bij zijn werknemer. Meneer Detry begon net in zijn nieuwe zaak en wilde het slagersvak door en door kennen, dus volgde hij zowel een opleiding tot slager als tot manager. In die tijd waren technische beroepen in de mode en was het slagersvak welbekend. Na verloop van tijd explodeerde de grootdistributie ten koste van de onafhankelijke bedrijven, en de goedkeuring om slagersleerlingen op te leiden werd ingetrokken omdat we in filialen geen vleeswaren maakten. In de jaren ’90 begon het tekort aan slagers zich te laten voelen, en opleidingscentra ontdekten dat het slagersvak geen jonge mensen meer aantrok. Dufrais en andere bedrijven van hetzelfde type sloegen alarm en vroegen IFAPME om hun erkenning terug te geven, zodat ze jonge mensen konden opleiden tot slagers in supermarkten. Het verzoek werd ingewilligd en in 1997 nam Dufrais weer leerlingen aan en leidde ze op. Sindsdien zijn er steeds tussen de 25 en 30 jongeren bij ons in opleiding geweest. Na afronding van hun opleiding worden ze aangenomen als arbeider of vervolgen ze hun opleiding tot bedrijfsleider, waardoor ze worden voorbereid op een leidinggevende rol als filiaalmanager of zelfstandig slager.

Vandaag de dag is het slagersvak nog verder geëvolueerd. Een deel van het eigenlijke slagerswerk wordt stroomopwaarts gedaan. Het beroep van slager hoeft niet langer beperkt te blijven tot bloed, uitbenen en worst maken. In slagerijen worden producten geassembleerd, afgewerkt, op de markt gebracht, van toegevoegde waarde voorzien en verpakt. We beheren onze voorraden en marges. We managen teams en bovenal adviseren we klanten en verkopen we. Het is om deze nieuwe ontwikkelingen in het vak aan te kunnen dat we vragen om een nieuwe sectie te openen bij IFAPME, namelijk een sectie voor verkoopassistent, slager en bordenbereider.

Opleiding die tot werk leidt

Het slagersvak is een van de kritieke functies waarvoor België een tekort aan arbeidskrachten heeft. Het trekt niet genoeg mensen aan, of het nu jongeren zijn op zoek naar een diploma of volwassenen die zich willen omscholen! Onze lange ervaring in dit beroep bevestigt dat er reële carrièremogelijkheden zijn voor jongeren. Bedrijven zoals het onze hebben een groeiende behoefte aan geschoolde arbeidskrachten om aan de steeds toenemende vraag naar slagers te voldoen en een gezonde groei te garanderen.

Neem contact op met Raphael Piras :

De opleiding tot slager bij Dufrais leidt tot verschillende soorten banen

  • Verkoopmanager: 1
  • Inkoopmanager: 1
  • Technisch directeur: 1
  • Regionaal Directeur: 9, waarvan 4 jonger dan 40 jaar
  • Buurtwinkels: 10
  • Filiaalmanagers: 81
  • Tweede slagers: 81